Inredning, Husbygge, Härliga barn, Ånglar, Drömmar och Trädgård

Inredning, Husbygge, Härliga barn, Änglar, Bullar, Pelargoner, Drömmar och Trädgård

tisdag 8 januari 2013

Ett hus med märklig historia...

Godnatt på er, där ute!


Döm om min förvåning idag, när jag fick reda på att vårt hus återigen var med i Västmanlands Läns Nyheter och att det fanns ett foto på sedermera Villa Bellevue, när det ståtade som en servering i nuvarande Statsparken 1885. Vi har väntat i 11 år på att se ett foto på embryot till vårt hus. N har letat i arkiven på Länsmuséet i Västerås, men han hittade det tyvärr inte då. Dock har vi vetat att det måste finnas. Någonstans.

Otrolig lycka och samtidigt konstig och lite overklig känsla i magen, har vi nu betraktat vårt hus och känt historiens vingslag och återigen blir man fascinerad och önskade innerligt att huset själv kunde berätta. Vilka spännande människor som passerat under åren, vackra smörgåsar som har serverats till prominent folk och vanliga arbetare som kanske tagit sig en pilsner till kvällen. Frasande kjolar, vackra hattar, spetsparaplyer och lekande, skrattande barn i sjömanskostymer och Madickenklänningar. Välartiga barn, fast lite busiga när ingen såg på, med gigantiska rosetter i håret och skrubbsår på knäna. 

Känner med ens att man verkligen skulle vilja kartlägga alla som bott i huset. Kanske är det möjligt. Efter förra reportaget i VLT, i november 2012, så tog en kvinna kontakt med oss vars mamma var född i huset och kvinnans mormor hade fört dagboksanteckningar, som hon gärna ville visa oss. Om hur det var att leva i Villa Bellevue, när seklet var ungt. Henne ska vi träffa lite senare i vår och det ska bli såå spännande. Kan knappt bärga mig.

Även de tidigare ägarna av Villa Bellevue, har gamla dagboksanteckningar som vi ska få ta del av.
Fantastiskt! Huset fanns i den släktens ägo i 89 år och i år är det 100 år sedan som de förra ägarnas farfar, köpte huset.

De personer som sedan bott i huset. Deras historia, livsöden och äventyr. Så spännande att få del av. Känns lite overkligt. Som en film. Kanske får man skriva en bok. En vacker dag.

Ja, nog är det märkligt allt.

Känner mig ungefär som när man var liten, på julafton.

Full av förväntan och funderingar.

Att man ska få öppna ett paket.

Och man har ingen aning om vad som finns i.


Kram


Här är låg det, inte så långt från slottet. Vilket vackert tårtpapper!
Vem är kvinnan med teskedgummekjol på trappan?
Vill veta!

Paviljongen flyttades till Stallhagen och byggdes om till bostad och tornet kom till, som ni ser i bakgrunden. Många detaljer finns kvar, men tyvärr saknas även en hel del. N har äntligen fått förklaringen till hur det har sett ut i omgångar, då han såg spåren när han rev huset.

18 kommentarer:

Njut Av Livets Goda Ting sa...

Men så spännande :)
Tycker absolut att du ska skriva en bok, jag skulle läsa den i alla fall :)
Ska bli spännande att höra om ert möte senare i vår!
Ha en underbar dag.
Stor kram
Jessica

Villa Hasselbacken sa...

Helt underbart med ett hus med en sådan historia. Där har du ju ämnet till boken jag tycker du ska skriva eller jag tycker nog du ska skriva två. En barnbok om de där busiga ungarna i Madickenklänning och sjömanskostym och en där du berättar historier om de som kom till cafeét. Granne med oss bor min morbror och hans familj och min mormor. Deras hus är nästan likadana och det ena är 300 år och det andra 200 år cirka. Det sägs att det äldsta byggdes av drottning Kristina som jaktstuga, om hon någonsin besökte Catrinelund förtäljer inte historien men tror du att vi inte tusen gånger skulle vilja höra väggarna tala.
Kram Lena

~ Ina ~ INASHOUSE sa...

Åh vilken spännande historia huset har. Hoppas att du också har fört lite dagboksanteckningar som kan länkas ihop sen med de tidigare. :)

Kraam
Ina

Anonym sa...

Ni har ju ett så fantastiskt vackert hus... och gamla hus äger en sån charm och har en egen historia som gör det så intressant.
Ja... tänk om väggar kunde tala....
Måste vara jättespännande för er att få träffa damen som kan berätta mer :)
Önskar dig en fin vecka vännen
Ann-Louisekram

Prinsessorna på Bellevue sa...

Jessica!
Ja, det skulle vara jättekul faktiskt! Framtiden får utvisa!

Kram
Petronella

Prinsessorna på Bellevue sa...

Lena!
Men, hjälp så spännande! Tänk om dessa väggar kunde tala! Nästan overkligt gamla... Förmodligen så gjorde hon det, det tror jag! Vad spännande!

Kram
Petronella

Prinsessorna på Bellevue sa...

Ina!
Vi har i alla fall många kort och våra minnen kvar, så kanske skulle det gå att fläta ihop något... Skulle vara kul!

Kram
Petronella

Lantligt i smultronbacken sa...

Otroligt häftigt att ha en sån historia i bagaget. Det är nästan så man ryser när ni ska få läsa dessa dagböcker, undrar just vad ni kommer få veta. De var ju bra å att skriva dagböcker för många år sedan om man jämför med idag. Härligt och spännande

Kram Teres

VisaLiza sa...

Ni har ett så otroligt spännande hus och det skall bli intressant att få veta mer om dess historia. Regionarkiv och även kommunarkiv brukar ha riktigt duktig personal som kan hjälpa till att leta efter handlingar och annat. Ibland har ju människor lämnat in sådant som kort, brev och dagböcker som kan vara värdefulla när man söker historien. Kramar Liza

Anonym sa...

Ni har ett underbart hus och det är ju spännande att få veta dess historia =)
Det jag undrar är hur och varför detta hus hamnade hos er och varför ni flyttade på det

Kram Christel

Fröken Gredelin sa...

Men jösses! Vad innerligt spännande!! Tänk att bo i ett hus med en sådan själ... Jag har en dröm om att en dag bo i en byggnad med en historia! Jag förstår att du är lycklig samtidigt som det måste kännas lite overkligt att veta hur andra människor i generationer har levt sina liv under samma tak som ni nu gör... Och jag hoppas det en dag blir en bok! Den skulle jag med glädje köpa:)

Stor kram! (förstår att du saknar stortjejen nu när hon åkt, men tänk vad härligt för henne att ha varit hemma och tankat en massa kärlek och energi nu när hon ska möta världen ännu en termin!)

Lilla Kråkslottet/ Angelica sa...

Men gu så spännande!!! Historia är så roligt! Här finns det också en hel del och jag skulle verkligen vilja veta mer! Tänk om man kunde få vara med en dag på den tiden, hur det var, vad dom gjorde, vad dom pratade om och vad dom tänkte på innan dom somnade!!
Kram!!

HemkäraHanna sa...

Vad spännande!
Jag tycker definitivt du ska skriva en bok. Här har du stoffet och skriver bra gör du ju!

Mittgodastefinaste sa...

Så spännande! För att inte tala om sen när du ska träffa den där kvinnan som ska berätta sin historia!

Kram Jenny

Queen of Kammebornia sa...

Åh, vad spännande det är när man får veta saker om sitt gamla hus! Och ert hus är vackert som en saga! Vi hade en farbror som kom förbi en dag och berättade om när han hade bott här när han var liten, på 30-40-talet :)
http://queenofkammebornia.se/2012/april/utkast-april-26-2012-1.html
http://queenofkammebornia.se/2012/june/var-diskbank.html
KRAM!

Anette-Ljusa drömmar på landet sa...

Hej finaste !
Hoppas allt är väl med dej o din familj.
Så otroligt spännande att få bo i ett hus med en sån historia..förstår att du vill veta allt. Självklart ska du om någon skriva en bok !!

Många kramar från mej.

Ekenäsliv sa...

WOW, sååååå himla spännande! Och så kul att få reda på lite mer om uset.
Hoppas du får veta vem teskedsgumman är:-)
Kram kram Anna

Carita Liljendahl sa...

Tror nog att det blir en bok någon dag. Skulle ju vara fint för eftervärlden och för de invånare som kommer efter er att få läsa allt ni lärt er om huset.