Inredning, Husbygge, Härliga barn, Ånglar, Drömmar och Trädgård

Inredning, Husbygge, Härliga barn, Änglar, Bullar, Pelargoner, Drömmar och Trädgård

måndag 19 november 2012

Gammaldags jul...

Godmorgon!

Jul i Bergsmannens stuga, år 1850

Att befinna sig på hembygdsgården i Fagersta, när det är ordnat "Gammaldags jul" i stugorna  och i herrgårdsflygeln, det är som en tidsresa. Det är så gemytligt och mysigt och om man verkligen önskar få sig lite julstämning till livs, så är det här det rätta stället. År efter år, är jag här och insuper den härliga atmosfären och längtar till julen. Barnen tycker också att det är ett förtjusande ställe!

Det är fängslande och fascinerande att tänka på de människor som en gång har bott i de små röda stugorna och i herrgårdsflygeln, för långt över hundra år sedan. Jag kan stå och titta på de gamla svartvita korten hur länge som helst, och undra och grunna på hur de hade det. Vad de hette? Vilket liv de fick? Alla livsöden och historier. All glädje och säkert sorg. Tänk om väggarna kunde berätta och viska för oss.

I år har jag tänkt att ta reda på lite mer.

Så nu ska jag ta och läsa en skrift som berättar om julen 1890, på Västanfors herrgård, som grundar sig i brev som Malla Enhörning skrev till sin blivande svägerska, Augusta Löwenhielm. Hur de firade jul och alla storslagna kalas, under julhelgen, för 122 år sedan.

Sedan ska jag, med stort intresse, läsa om Stina Karin Persdotter,
1857 - 1951, och fördjupa mig i hennes liv och mödor. Om hennes strävan och knog, i den lilla söta stugan, Mor Stinas stuga. Om alla barnen, med bruna sommarben, som sov skavfötters och somnade med kropparna fulla med fniss.

Få mig lite julstämning och lite kontrast.

Till de liv vi lever idag.


Kram

Vacker gammal röd pappstjärna i fönstret...

och uppdukat julbord hos Bergsmannen.
Vad säger ni om krumgädda, såkaka, storsmör, brödhögar och halm på golvet?

I herrgårdsflygeln är julgotter framplockade... Flygeln är pyntad som den troligtvis var, julen år 1900.
Här är det ett överflöd av mat och godsaker...

levande ljus och goda nötter. Felicia och Filippa tittat förundrat på.
Får man ta en nöt, måntro?

En sådan fin julstämning, med inslaget julpaket på finbyrån, med rött lack och vackra snören...

Vackra gamla kläder och dockor. Vilka små barn har lekt med dem? Åh, skulle vilja veta... Ljuvliga gamla skor... Vilka har haft dessa och travat runt med?

Ett underbart, sagolikt gammalt dockskåp...

med den sötaste och raraste interiören!

Tänk de små herrgårdsbarnen, som hade förmånen att äga ett sådant fantastiskt dockhus!

Skafferiet är en fröjd för ögat...

och där finns de smaskiga läckerheterna, som man åt till jul.

I matsalen är det festdukat, till självaste julafton. Precis som det var julen, vid sekelskiftet, år 1900.

Söt pappersängel och skira röda julgardiner...

och julpyntade ljusstakar, med lingonris.

33 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!
Mycket intressant blogg jag hittat minsann! Såg att du läser något om Stina- Karin Persdotter, är det hennes stuga som kommer från vitmossen, vet du?

Prinsessorna på Bellevue sa...

Hej och tack!
Ja, precis den stugan! Köpte skriften på hembygdsgården i lördags. Vad kul... du känner till den stugan?

Kram
Petronella

dianasdrömmar sa...

Men åh vilka härliga bilder, undrar om det var bättre förr...? stor kram fina och ha en härlig måndag med dina prinsessor/Diana

Hem & Drömmar sa...

Vilka stämningsfulla bilder och det där dockskåpet var helt underbart.
Kommer säkert bli en intressant läsning så här inför julen.
Ha en bra start på veckan, kram Ing-Britt

Hanna sa...

mysigt.
Vad jag tyckte om dockskåpet.
'Ha en bra dag
Kram
Hanna

Prinsessorna på Bellevue sa...

Diana!
Ja, det är så himla mysigt där... Jag älskar hembygdsgården och vi är jätteofta där! Jag gillar verkligen när det är så där gammaldags, fin stämning...

Ha en underbar måndag med dina prinsar!
Kram
Petronella

Prinsessorna på Bellevue sa...

Ing-Britt!
Visst är det dockskåpet en dröm! Ska bli jättekul att läsa mer... Kan knappt bärga mig...

Ha en bra start, du med!

Kram
Petronella

Hanna sa...

mysigt.
Ha en bra dag
Kram
Hanna

Tess på Tilda och Mamma sa...

Åh vilka underbara bilder du bjuder på riktig julstämning.Visst är det spännande hur dom levde förr, drömmer själv att jag skulle få uppleva hur det var och framför allt dagens barn så allt inte är en självklarhet.

I förra inlägget hade du så söt bild på tjejerna gåendes på vägen i underbara kappor, söker liknande till våran lill tjej. Undrar var du köpt kapporna?
Kram Theres

Prinsessorna på Bellevue sa...

Hej Theres!
Tack! Ja, det är en sådan julstämning där så det är helt omöjligt att inte få julfeeling... Visst vore det väl spännande att få resa tillbaka i tiden, och få vara med om en kalaskväll, vid sekelskiftet.

Kapporna är köpta på HM och är jättesöta, mörkblå till färgen. Köpte de nu i höstas, finns säkert kvar.

Kram
Petronella

~ Ina ~ INASHOUSE sa...


Jag ska försöka ta mig dit nästa helg då jag inte hann denna som var. Man får sån julstämning när man går runt och insuper dess atmosfär. Deras julmarknad blir ett måste i år. :)

Kraam

♥ årstidens bästa ♥ sa...

Godmorgon....eller typ iallafall!

Jag stod just och tänkte på gammelgården i Fagersta,har aldrig varit där i juletider....det ska banne mig bli av i år.

Kram
Linda

Carita Liljendahl sa...

Visst var mycket fint förr! Mysiga bilder du tagit. Men nog hade de sin beskärda del av sorger och vedermödor då också.

Livet var väl bara långsammare, man gav sig tid att förbereda allt. Om man slaktade djur tog man tillvara allt (lärde mig nyss en del och bloggade om korvstoppning).

För dig blir det ju en härlig långsam förberedelse inför jul då du läser böckerna!

Anonym sa...

Åh så intressant och vackert du skildrar idag :)
Sånt där gillar jag ...att få se och nästan uppleva hur det kunde vara längre tillbaka i tiden och tänka sig in i hur människorna hade det... jätteintressant och vackert.
Tack för att jag fick följa med :)
Önskar dig en finfin dag vännen
Ann-LouiseKram

Mittgodastefinaste sa...

Ååå jag vill börja leka med det där gröna dockskåpet...

Kram Jenny

Anonym sa...

Japp, vad.jag vet så är mitt hus byggt av delar från samma stuga eller om det är tvärt om. 1865 byggdes det. Du kanske läser om det:-)

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Vilket härligt ställe, så otroligt mycket och titta på. Det är sånt här barnen minns när dom blivit större.
Kramar
AnnaMaria

Queen of Kammebornia sa...

Åh, så mycket fint! Som Bullerbyn!

Fru Sederblad sa...

Vilken underbar gammeldags jul!!

Anonym sa...

Kanske ska skriva att det är jag, Nadja:-)

Prinsessorna på Bellevue sa...

Hej Nadja!
Är det Nadja B?

Kram

Anonym sa...

Oj, vilken gammal julkänsla du förmedlar. Ja, det var en annan tid, både vad gäller mat och tankar. Har bott i ett 20-talshus med att försöka bevara den ursprungliga atmosfären och känslan. Under renoveringen så under lager av tapeter så fanns den ursprungliga 20-tals grönmörka tapeten. Dörrarna, när vi tog bort masoniten från 60-talet, var mörkgröna. Man fick en känsla. Hur var det då? Allt var ganska mörkt. Ljuset idag som vi har med allt vitt. Hur var det på 1920-talet vid jultid. Värmen fanns naturligtvis, men inget kylskåp, ingen frys, ingen spishäll, ingen tvättmaskin. Hur förvarade man maten och hur höll man mjölken utan att surna. Min mor berättade för mig att, dom var sju barn, mormor kokade upp den färska mjölken och ställde i skafferiet, som var kallt på vintern, men på sommaren var det varmt. Var det så att kvinnorna hade ett betydligt tyngre arbete än idag? Tvätta sängkläder till sju barn i ett uppvärmt järlkärl och sedan skulle det sköljas tre gånger i iskallt vatten. Sedan hängas ut på klädstreck. På den tiden hade man inte handcremer som skulle mjuka upp händerna. Lite kvinnohistoria och tankar om allt som som var då, man fick en liten portmonnä med en krona för att köpa en liter mjölk och bröd som det var när jag var barn. Men, det var en annan tid, utan datorer och vår kommunikation med Mobil vi har idag. Tack till alla arbetande kvinnor som levde i en annan tid än vid vi gör idag.

Prinsessorna på Bellevue sa...

Ja, oj vad de slet förr. Visst hade de det jobbigare förr. Absolut. Men mitt i allt slit, så tror jag också att man kom närmare varandra än idag. Man var tillsammans, ung och gammal, man hjälptes åt. Det var man ju tvungen till. Allihop. Visst var det en annan tid, och ändå är det bara två generationer bort. Men det är så spännande ändå, man vill inte att det ska glömmas bort, deras eviga slit och släp.
Idag är vi bortskämda med tvättmaskiner, diskmaskiner, bilar och mobiler. Men vi har andra problem, än vad de hade då... Många kanske känner att de inte har en mening, inte behövs. Då behövdes alla, alla hade en uppgift. Man var med i ett sammanhang och kände ett värde, i och med det.

Ja, tänk om man kunde resa tillbaka i tiden... Det vore något det...

Tack, för dina reflektioner!

Kram
Petronella

Nina sa...

Oj vilka underbara bilder. Du får berätta lite mera! Jag har också bestämt mig för en gammaldags jul. I granen skall allt vara hemma tillverkat. Tack för alla idéer!

Undrar hur man för gjorde de där fina ljusen? Jag frågade sist från hemkunskapsläraren, men fick inget bra svar. Måste kanske googla lite.

Anonym sa...

Hej Petronella,

Tack för Ditt svar till mitt "lite" långa inlägg om hur det var förr. Ja, tankar finns, nu är vårat 1920-tals hus renoverat, det var en ganska lång resa, det var grå eternit på dom fina träpanelerna, som nu är framtagna och helt intakta, målade i en fransk grå. Har renoverat dom gamla fönstren, vi har kvar dom gamla vinterfönstren, man kan lägga vadd och mossa, men, det är inte så lätt att sköta om, alla fönstren skall tas bort. Förvaras, tur att vi har en stor källare. Vi har tagit bort 1960-tals känslan, när renovering med orange, brunt och grönt var modernt. Alla dörrarna är nu återställda, utan 60-tals plasthandtag. Dom gamla korkmattorna är borttagna och originalgolven är nu vitlaserade och så vackra. Kan berätta för dig, när vi tog bort eterniten på Lill-stugan, så fanns det gamla tyger som dom hade isolerat med, pengar fanns inte, så man tog till det som fanns. Nu har det en framtid, hoppas jag, att det skall bli en fin och vacker sommarbostad, till dom som har råd. För att renovera ett gammalt hus är inte så lätt och enkelt, man måste ha pengar och bra hantverkare och naturligtvis en känsla och kärlek till huset, det är det viktigaste, så det kan leva vidare.

Prinsessorna på Bellevue sa...

Så, himla fantastiskt att ni har kunnat återskapa ert 1920-tals hus, så som det såg ut från början och var meningen att det skulle se ut. Visst är det vackrare med gråmålad träfasad än med eternit. Men, det var modernt och då ville man ha något som var beständigt och som man aldrig skulle behöva göra något åt.
Vilket otroligt jobb ni har gjort och nu får ni lön för mödan, med att få bo i ett vackert hus med själ.
Ja, kärlek till gamla hus, det skulle man kunna skriva en hel bok om!

Kram
Petronella

Anonym sa...

Hej Petronella,

Tack för ditt svar, att man kan dela tankar och känslor. Tänk om man kunde skriva en bok, kanske med lite prosa och naturligtvis inredning. För orden är ju så viktiga och även bilden som vi ser.

Prinsessorna på Bellevue sa...

Ja, det vore väl något... Visst är det så!

Kram
Petronella

Anonym sa...

Hej Petronella,

Den Lilla Flora är ack så söt. En liten fråga, varför har ni döpt era fina flickor med F. Hur är det att ha fem döttrar, ja, kanske skulle ställa frågan till Pappan. För att det väger över till kvinnoliv. Men vilken styrka och delaktighet som era döttrar får, när dom kommer att gå ut i yrkeslivet. Men man får inte glömma bort att en ensamflicka finns också.

Bibi

Prinsessorna på Bellevue sa...

Tack Bibi, det var snällt sagt
Att våra sex döttrar är döpta på F är en slump, från början. Fideli var ett namn som hade funnits med långt innan, vi hade den stora lyckan, att få en dotter. När barn nr två kom, så hade vi bara ett pojknamn, Hampus. Bestämde på BB, att Frida vore väl ett passande namn, då hon var så lugn och fridfull. När flicka nr tre kom, så kändes det liksom naturligt att även hon skulle heta något på F, så hon fick heta Fanny.
Sedan kom Filippa, Felicia och nu lilla Flora. Lite kul att de börjar på F allihop, fast vi blandar ihop namnen och säger fel hela tiden...
Pappan är mycket stolt och lycklig över sina sex flickor, och han är så van vid att bara ha tjejer omkring sig...

Kram
Petronella

Anonym sa...

Hej Petronella,

Har ni sex döttrar, jag räknade till fem. Min syster och svåger har tre flickor och det var då, för honom, som han sade, känner mig att det är mycket kvinnoliv. Tre fina flickor, med sina egna liv och tankar, är Gudmor till den minsta och älskar henne naturligtvis. Mikaela är idag vuxen och jag lite äldre, än när jag var ung och kanske lite vacker. Men hoppas att bära mina år med heder.

Må väl och att jag kan lämna mina tankar.

Bibi

Prinsessorna på Bellevue sa...

Ja, det är inte så lätt att hålla reda på alla...Vad roligt att du både är moster och Gudmor. Förstår att du håller av dem alla väldigt mycket. Du är säkert vacker nu med!

Må gott!

Kram
Petronella

Anonym sa...

Hej Petronella,

Ja, att vara storasyster och gudmor. Min vackra lillasyster bor inte i Sverige. Men jag bor i det vackra Skånelandet. Men jag har kvar, när min lilla guddotter döptes i Paris, alla känslor och tankar, när jag höll henne på mina armar. Kramade henne och tyckte att det kanske var lite kallt på golvet, var så rädd om henne.

Bibi