Inredning, Husbygge, Härliga barn, Ånglar, Drömmar och Trädgård

Inredning, Husbygge, Härliga barn, Änglar, Bullar, Pelargoner, Drömmar och Trädgård

måndag 3 mars 2014

Vad är det som händer i världen?Får ont i magen. Blir rädd. Orolig.

Får ont i magen av att läsa att det är den allvarligaste situationen sedan Kalla kriget. Att man struntar i respekten för folkrätten och internationella avtal. Kan det leda till att respekten för folkrätten minskas? Att man kan invadera andra länder som en ursäkt för att skydda sina landsmän? Andra länder har tidigare gjort samma sak. Supermakter har invaderat länder. Utan FN:s samtycke. Att starka kan göra lite som de vill. Blir skrämd av att Ryssland medvetet upprustat hela sin militära armé. Sedan lång tid tillbaka. Någon som tänker på upprättelse efter totalt nederlag och förlust? Drömmer om stormakt och nygammal världsordning och gamla storhetstider och glansdagar? Att man använder sin makt för att undergräva demokratin.

 Vilka planer är det som smids? Vilken försvarsförmåga har vi? Ska vi vara rädda? Är upprustning lösningen? Panik? Kan de här utlösa ett krig mellan öst och väst? I en förlängning. Hjälper ens de ekonomiska sanktionerna mot Ryssland? Kan någon ens stoppa Ryssland? Läser att vi själva har bäddat för en invasion av Ukraina genom USA:s och Natos egna folkrättsliga övertramp. Att den starke tar sin egen rätt. Självuppfyllande profetia? Det spelar ändå ingen roll. Ryssland är boven och kan så agera.

Det finns hopp. Det måste det finnas. Jag vägrar tro något annat. Vi måste tro att dialog och fredlig kommunikation kan fungera. Det har faktiskt hänt förut.

Jag minns så väl när Berlinmuren föll. Hur jag satt på Turistbyrån i murriga och blåsiga november 1989, vid ett överbelamrat skrivbord med skrynkliga och tummade nyhetstidningar. Att jag klippte ut artiklarna. Att jag tänkte att det var ett stort historiskt ögonblick. Och jag minns den bruna stickiga heltäckningsmattan. Som killade när man tog av sig skorna. Att jag tittade ut över Wilhelminaparken och de sista flyttfåglarna drog iväg under mörka moln. Att solen tittade fram. Och jag minns hur glad jag var och läste nyheten gång på gång. Om och om igen. Och att uppsluppna och sjungande och fredslängtande människor bröt stenar ur muren och var upprymda. Och lyckliga.

Idag går det inte att skriva om något annat.

Får ont i magen. Blir rädd. Orolig.

Vad är det som händer i världen?

Ed Sheeran - I See Fire


Kram

9 kommentarer:

Anonym sa...

Starkt inlägg om något svårt och obegripligt. Så många mörka tankar som glider förbi. Omöjligt att koppla bort dem längre stunder. Låt oss hoppas det bästa. Kram Bosse

Prinsessorna på Bellevue sa...

Tack Bosse! Ja, det finns liksom där hela tiden… Går inte att komma undan och det går inte att vara oberörd…

Kraam
Petronella

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Det är nog otäckt mycket vi inte vet om tex ryssen, känns väldigt skrämmande.
Kramar
AnnaMaria

Siwan sa...

Så är det, man är rädd och har ont i magen. Och man är så maktlös och vågar inte tänka "krig" ens och att då också tvingas inbegripa sina nära och kära .... Det är oerhört skrämmande. Men det är en tröst att läsa din blogg, det är också en tröst att vi är fler som reagerar och är rädda. Kramis!

Lena - gott för själen sa...

Riktigt läskigt! Man undrar ju verkligen hur de är byggda i skallen de där snubbarna!? Vi får hoppas att de backar undan!

Kram Lena

Prinsessorna på Bellevue sa...

Håller med AnnaMaria! Det är nog mycket vi inte vet och det är det som är så skrämmande…

Kraam
Petronella

Prinsessorna på Bellevue sa...

Ja, visst har man ont i magen Siwan… Känns så himla olustigt och otäckt och skrämmande!

Stoor kraam
Petronella

Prinsessorna på Bellevue sa...

Ja, Lena… Man undrar… Man har en en knut i magen och följer nyheterna. Vart är vi på väg?

Kraam
Petronella

annorlunda Underbara sa...

Fruktansvärt att någon (några få ) kan ha en sådan enorm makt i kombination med ilska....
ont i magen är det verkligen !!

Kram Jess