Inredning, Husbygge, Härliga barn, Ånglar, Drömmar och Trädgård

Inredning, Husbygge, Härliga barn, Änglar, Bullar, Pelargoner, Drömmar och Trädgård

måndag 12 augusti 2013

Vi behöver inte vara så där förträffliga och fantastiska hela tiden...

Godmorgon!


Ofta så önskade man att man var så där förträffligt amazing och briljant fantastisk och enastående storartad, makalöst fenomenal och lysande perfekt och ypperligt duktig och skicklig och driftig och kompetent. På alla sätt och vis. Att man hade sällsynta karaktärsdrag och ovanliga talanger och var extremt begåvad och kanske konstnärligt sinnelag och var så där avundsvärt musikalisk.

Att man hade åstadkommit något. Uträttat något. Skapat något.
Helst för eftervärlden. Dessutom.

Att man var värsta karriärsmänniskan och hade presterat och frambringat finfina storverk vid det här laget och att man var lite lagom cool och helst lite snygg också och gärna lite vältrimmad och skrynkelfri och inget häng och släng och daller och löst och att man var en kanonbra mamma som alltid var glad och på strålande hittapåsakerhumör och att man hade ett perfekt välstädat hem. Jämt. Och att det alltid luktade hembakta kanelbullar och läckra gratänger. Samtidigt som man var något chefigt. Samtidigt som barnen var välkammade och alltid var hela och rena. Något sånär. I alla fall. 
Och ypperligt väluppfostrade.

Att man var en spännande människa. Som inte bangade för lite äventyr. Som inte tvekade att åka jorden runt och bestiga Mount Everest. Som tog dykcert och hoppade bungyjump. Som gillade lite dramatik och rafflande strapatser. Som chansade. Att man inte drog sig för att flytta till New York. Eller till Nya Zeeland. Att man aldrig velade eller vacklade. Aldrig tvivlade. Aldrig fegade.

Alltid levde som om det var den sista dagen i livet.

Helt orimliga saker som ingen levande människa kan leva upp till. Naturligtvis. Men som man önskar ändå. Som gör  att man ibland känner sig liten som en dammtuss. Så himmelens dumt. Och korkat. Lite av det kan gå. Då och då. Ibland glimrar alla till. Lyser. Men inte hela tiden. Vi dukar under av alla krav. Som vi ofta sätter upp själva. Blir stressade. Mår dåligt. Vi måste liksom lägga ner. Göra oss av med alla jobbiga och ouppnåliga pretentioner. För vem orkar liksom.

Vi måste dock ha mål i livet. Drömmar. Annars dör vi. En smula. Och lära oss att njuta av de bra och fina sakerna. Fokusera positivt.

Felet är att man vill uppnå allt. På samma gång. Helst. Och gör vi inte det så är vi misslyckade. Typ värdelösa. Grå och tråkiga. Kassa och usla. Resultatlösa. Odugliga.

Tror vi i alla fall.

För en tid sedan sade en vän: - Att vara snäll är en underskattad egenskap.

Har tänkt på det där. Har alltid blivit så himla glad när något har tyckt att man är snäll. Känt stolthet. Tycker det är himla fint. Att vara snäll. Vi har liksom glömt bort det lite. På vägen. Att vi även måste vara lite snälla mot oss själva.

För många är det ett skällsord. Nästan. Att det betyder att man är mesig, undfallande och svag. För mig är det att man hjälper till, bryr sig om och tänker på andra. Att man har empati och omtanke. Att vara snäll är det finaste man kan vara. Man kan ändå slå näven i bordet, stå på barrikaderna och protestera och ryta och slåss och kämpa mot orättvisor och för det som är rätt. Och blåsa mittbena. Morra och visa tänderna. Och säga ifrån. När det inte känns rätt. Det ena slår inte ut det andra. Det är olika saker. Tycker jag.

Det är dags att ta tillbaka ordet snäll. Vi behöver inte vara så där förträffligt amazing och underbara och fantastiska hela tiden. Vi duger och är bra. Ändå. Och det räcker med att vara lite snäll. För till syvende och sist och när allt kommer omkring så vill man faktiskt bara omge sig med människor som är snälla.
Det är det enda som är viktigt. 

Vi behöver inte vara så mycket mer.

Det räcker så.


Kram
30 kommentarer:

Anette-Ljusa drömmar på landet sa...

Vackert och sant !! Good enough..tycker jag är en bra ledstjärna oxå..det räcker liksom !

Kraaaam

Browneyedgirl sa...

Godmorgon vacker <3
Vilket härligt inlägg, väldigt tänkvärt och så sant. Tåls att påminna sig ofta. Kram och ha en toppen dag <3

Hanna sa...

Så bra du skriver. Ja snäll har verkligen blivit ett negativt ord i endel sammanhang, så tråkigt.
Ha en fin vecka.
Kram
Hanna

Lena - gott för själen sa...

As simple as that! Men ack så svårt. Att känna sig nöjd alltså. Inte så svårt att vara snäll.

Kram Lena

Anonym sa...

Vilket jättebra inlägg! Ja, att vara snäll är det bästa man kan vara. Det är inte den som är snäll som det är fel på utan på de som inte är snälla mot den som är snäll.

Catarina Alexandersson sa...

Snäll, så underskattat! Åh vad du skriver bra, träffar så rätt varje gång, blir lycklig över att det finns så fantastiska människor som du. Så äkta och genuin.
Jo, snäll är nog den allra allra bästa egenskapen, och viktig!

Tack för att du får till mina tankar i dina texter, för det kan jag aldrig lyckas med..

Kram!
Och tack för dina ord hos mig :)

hemma hos lilla mej sa...

Åh vad du bra skrivet som alltid .Du är en pärla .Ha en skön start på nya veckan .Kram Rita ♥

Ekenäsliv sa...

Hej vännen1
Vet du, jag har sedan den dagen jag började läsa din blogg beundrat dig. För ditt tålamod, din fantastiska egenskap att skriva och uttrycka dig. Ja, på en himla massa sätt tyckt att du är en person med ett stort hjärta och enorm livslust och glädje.
Det smittar och du ger så mycket tillbaka.
Det var synd att vi inte träffades på bloggträffen i våras... Men du, nästa gång åker vi igen och då kan vi ses!
Ha en fin måndag nu!
Kram Anna

Bittan sa...

Va fantastiskt bra och tänkvärt skrivet , det ska jag spara i hjärtat varenda litet ord :)))

Ha en riktigt bra dag
Kram Bittan

Anonym sa...

Så fint inlägg 6 vacket foto/Kramar Annmi

Tiger sa...

Jag tycker att du är alldeles enastående som person, och dessutom duktig både med kameran och att formulera dig! Träffar oftast mitt i prick med dina blogginlägg. Jag tror även att du är en riktig toppenmamma som dina barn kan vara stolt över! Vackra barn och vacker själv också! Och dessutom snäll... Det kan inte bli bättre. :-)

Kram
Elisabet

Marie maräng sa...

Det var det bästa jag läst på länge!! Du skriver så ininordens bra och du har SSÅÅå rätt!

Ha en fin start på veckan!
Kram Marie

Maria at inredningsvis sa...

SÅ SANT i ett hypat prestationssamhälle:) det kan göra mig så pissed med alla samhällets krav hur e människa ska vara för att anses Lyckad. Låt alla hitta sin egen lycka på sit lilla enkla vis.

Kolla min nya post och Ha en skön vecka

LOVE Maria at inredningsvis.se - en blogg om inredning

Anonym sa...

Stora delar måste ju stämma in på dig. Du har lyckats, du har din stora fina familj. Det räcker länge det. Ja ordet snäll kan nog tolkas på lite olika sätt, men det är aldrig fel med lite snällhet.
Ha det gott och känn dig som att du bestigit Mount Everest ;)
Kram
AC

Anonym sa...

Du är faktiskt en av de snällaste jag mött.
Puss o kram
Anna en gata bort

H`s enkla vardag sa...

Vilket inlägg och så rätt du har. Jag har alltid varit den där snälla, iallafall mot alla andra. Men nu måste jag se till att bli snäll mot mig själv och släppa på alla duktighetskrav. Kram fina du
Helena

Malin - Stjärnflocka sa...

Blev först lite full i skratt när jag läste, eftersom jag nyss hittat din blogg och det första som slog mig var att du var så fantastisk! Ert fina hus ni renoverar, allt vackert, dina vackra barn... :)
Men, det stämmer, det viktigaste är insidan och hur den är. Och du verkar ha båda, så jag kikar nog vidare här!
Kram

Vardag och flärd sa...

Jag håller med dig om att man ska vara snäll, man kan vara tuff och duktig ändå! Och du har verkligen utfört stordåd med dina fantastiska flickor! Dessutom är du vacker!!
Fortsätt vara den du är, vännen!
Kramar Eva

Anonym sa...

Ett fantastiskt underbart inlägg med så många bottnar och vinklar att det är både omöjligt att räkna dem och att kommentera allt vettigt. Tankepaus. Det bästa inlägg jag läst på länge. Känn dig mallig Petronella. Du är värd en guldstjärna också. Jag bugar och lyfter på hatten.

Prinsessorna på Bellevue sa...

Jag blir så rörd och tagen av alla otroligt fina kommentarer och att det är så många som tagit sig tid att skriva en liten rad... Det gläder mig att det är fler därute som tycker att gammal hederlig snällhet gott kan få komma till heders igen och att det är en fin egenskap! Och att vi kanske kan släppa taget om all press och omöjliga krav som gör att man känner att man hela tiden måste göra mer och helst lite till... Vi är bra som vi är! Ändå!
Nej, lite mer empati och kramar! En bättre värld!

Kraaaamar
Petronella

Mittgodastefinaste sa...

Bravo Petronella! Du är fantastisk!

Kram Jenny

Änglarna finns sa...

Underbart inlägg, och en fin bild...!! Man ser verkligen att flickorna på F..liknar sin mamma!!!
Önskar dej en underbar dag!! Kram Annika

Prinsessorna på Bellevue sa...

Haha! Annika, då skulle du se pappan... :)
Tusen tack, snälla du och kraam!

Petronella

Anonym sa...

Finaste Petronella världens stööööörsta kram till dig ✨💖✨ Kramiz Kristina (ståpälsen 😉)

Prinsessorna på Bellevue sa...

En stooor kraaam tillbaka Kristina!!!! :) :) :)

Queen of Kammebornia sa...

Ja Petronella! Det är så sant, och du är en av de snälla människorna! Kramar i mängd!

Prinsessorna på Bellevue sa...

Queen of Kammebornia!

Tack gulliga och fina Pia, för de orden. Jag hoppas det, för det vill jag vara... :)

Kraam
PetronellaAnonym sa...

Hej Petronella! Jag blev så nyfiken på din kommentar inne hos Bosse Lidén så jag var tvungen att titta inom. Och så glad jag är för det. Detta var det bästa jag läst på mycket mycket länge. Du hamnar på läslistan omgående!
Snäll kommer man väldigt långt med och det räcker alldeles utmärkt. Tyvärr är det precis som du säger, att vara snäll är för många något negativt vilket jag inte kan förstå överhuvudtaget.
För övrigt har du oerhört söta Flickor!
Ha en bra dag!

Frida sa...

Vad klokt! Jag har tänkt på det där så mycket. Att man har så ofantligt höga krav på sig själv. Det är helt omöjligt att uppnå dem och där och då tappar man också gnistan att kämpa mot sina ouppnåeliga mål. EN stark text, väl värd att läsas igen!

Annie sa...

Så bra skrivet! Det var tänkvärt för en rätt stressad student som vill vara bäst på allt.. Kran!