Inredning, Husbygge, Härliga barn, Ånglar, Drömmar och Trädgård

Inredning, Husbygge, Härliga barn, Änglar, Bullar, Pelargoner, Drömmar och Trädgård

torsdag 17 oktober 2013

Kura skymning och de från förr. Från svunna tider...

God eftermiddag!
Äntligen var det dags.

Dags för Kura skymning i herrgårdsflygeln på Västanfors Herrgård. Och värmande brasa i den gamla blåmålade kakelugnen, som puttrade som en gammal järngryta bakom ryggen på kulna och knäpptysta oktoberåhörare på slitna pinnstolar. Tända ljus som spelade i taket och höstmörkret som sänkte sig över Strömsholms kanal och stämningsfull högläsning om flydda tider som gått och varit och om bistra och bitande vintrar. När stelfrusna kättingar var tjocka som armar och när skopan frös fast i vattenhinken vareviga morgon i svinkalla och nedkylda kök och när kvicksilvret i termometern nästan och så gott som stelnat i glasröret. När pyttesmå gubbar i vitt skägg på nattetid satt på vinda fönsterbrädor och målade vackra rimfrostmönster på kalla, buckliga fönsterrutor. Eller han som höll på att frysa ihjäl bakom ett stenröse. När den stränga isande stormen kylde ner hans kropp och han föll ihop och nästan gav upp. Som började bygga rösen mitt den i isande stormnatten. Ända tills ljusa dagen. Och överlevde.

Efter ruggiga och frostiga vinterhistorier så smakade det himla bra med hembakta småkakor och te. I sirliga och krusidulliga gamla koppar.

Och det var nästan. Nästan så man kunde känna närvaron av andra. Som också satt och lyssnade. Andäktigt på nedsuttna sammetssoffor.

De från förr.

Från svunna tider.


Kram9 kommentarer:

Marie maräng sa...

Jag tror du skulle kunna bli författare... så himla bra du skriver!

Underbart att ha en kakelugn att elda i..

Jag har skrivit kakelugn på min önskelista men hustomten har inte visat några tecken på att min önskan kommer att gå i uppfyllelse. Men jag ger mig inte så lätt ;)

Här vaknade vi till första snön... bbbrr!

Önskar dig en fin helg!
Kram Marie

Anonym sa...

*...håller andan och ryser av välbehag...* ingen kan väl som du återberätta så man både ser och känner alltsammans framför och inom sej! Kram Ella

bosseliden sa...

Jag har alltid gillat det gamla uttrycket som min mamma lärde mig och att göra det praktiskt. Kura skymning. Vänta in mörkret. Hänge sig åt det sakta och stillsamt. Kram

Hanna sa...

Mysigt.
Ha en fin fredag.
Kram
Hanna

Annas röda stol sa...

Underbara skymningsbilder!! Kram Anna

Lena - gott för själen sa...

Men så spännande det där lät då!

Kram Lena

annorlunda Underbara sa...

Underbara bilder, jag känner de gamlas sällskap. Mysigt och liiite läskigt ;-)
Kram Jess

www.annorlundaunderbara.com
Tävling- vinn designerskor

Ekenäsliv sa...

Oj, vilka vackra kakelugnar ni har!!!
Mystid, det är vad det är nu och ljusen går åt i en rasande fart;-)
Kraaam o ha en fin helg!
/Anna

Jenny sa...

Tack för att du tog med oss dit. :)